Alhamdulillah selamat kembali ke Semenanjung
Ahad lepas dari Sabah dan sampai rumah pun dah
nak masuk waktu Isyak.
Semalam dan hari ini saya tak kerja kerana ganti
hari kerja Sabtu dan Ahad.
Semalam seharian di rumah aja kira kaqak tidur
dan rehat menggantikan waktu sepanjang tugasan.
Maklumlah dah 4 series ini, stamina agak sedikit
perlahan......
Sungguhpun di rumah tapi dok menghadap komputer
prebiu visual dan mengemaskini skrip staf saya
untuk siaran akan datang dan juga membuat beberapa
perancangan produksi lain.
Tengahari tadi ke ofis juga, berbincang seketika
dengan Penerbit Intai Intai Deko, Norlizah Yusoff
yang akan memulakan penggambaran musim kedua
awal Mac ini.
InsyaAllah Datin Nor Azlina Redzuan akan terus menjadi
pengacara rancangan terbabit.
Entri hari ini saya nak sentuh sikit pasal Buah Tarap.
Bagi orang Sabah tentu biasa dengan buah ini tapi
bagi orang Semenanjung seperti saya sunggguhpun
dah beberapa kali ke Sabah, ini kali pertama saya
mencubanya.
Terima Kasih pada Pak Kassem, seperti komen
sahabat blogger, Iskandar aka DR Bubbles, Pak Kassem
memang baik orangnya.
Sungguhpun usia melebihi 65 tahun, tapi masih
"steady" mengendalikan kamera.
Bagi Iskandar mahupun Echah Syed pasti dah
pernah merasai buah tarap yang tumbuh
di pinggir hutan dan pokoknya dikatakan
agak tinggi.
Dalam perjalanan dari Kudat ke Kota Kinabalu,
kami melalui kampung dikenali sebagai
Kampung Kukut.
Terdapat beberapa pondok gerai yang menjual
buah buahan, jagung bakar, minuman ringan
beserta kraftangan.
Kami singgah di pondok milik Nailyn dan sempatlah
saya merasa buah tarap.
Nak kata rasa macam nangka, tidak juga, cempedak
pun bukan juga, tapi saya telah menghabiskan sebiji
kecil dan memang sedap bahhh.......
Isinya lembut dan manis.......
Nailyn menjualnya dengan harga di antara RM 3 ke
RM 5 mengikut saiz dan ia mengikut musim.
Menurut Pak Kassem, di Kota Kinabalu kadangakala
harganya boleh mencecah di antara RM 7 ke RM 10
dan bijinya juga boleh direbus atau digoreng dan
rasanya macam kuaci.
Rakan rakan yang pernah mencuba bolehlah
kongsikan pengalaman merasai buah tarap yang
juga dikatakan boleh dibuat lauk dan makan
dengan nasi....
Huh....Sungguh bertuah kita menduduki bumi Malaysia
yang kaya dengan pelbagai khazanahnya....
....Alhamdulilllah.........
.....Macam macam ada......
Ahad lepas dari Sabah dan sampai rumah pun dah
nak masuk waktu Isyak.
Semalam dan hari ini saya tak kerja kerana ganti
hari kerja Sabtu dan Ahad.
Semalam seharian di rumah aja kira kaqak tidur
dan rehat menggantikan waktu sepanjang tugasan.
Maklumlah dah 4 series ini, stamina agak sedikit
perlahan......
Sungguhpun di rumah tapi dok menghadap komputer
prebiu visual dan mengemaskini skrip staf saya
untuk siaran akan datang dan juga membuat beberapa
perancangan produksi lain.
Tengahari tadi ke ofis juga, berbincang seketika
dengan Penerbit Intai Intai Deko, Norlizah Yusoff
yang akan memulakan penggambaran musim kedua
awal Mac ini.
InsyaAllah Datin Nor Azlina Redzuan akan terus menjadi
pengacara rancangan terbabit.
Entri hari ini saya nak sentuh sikit pasal Buah Tarap.
Bagi orang Sabah tentu biasa dengan buah ini tapi
bagi orang Semenanjung seperti saya sunggguhpun
dah beberapa kali ke Sabah, ini kali pertama saya
mencubanya.
Terima Kasih pada Pak Kassem, seperti komen
sahabat blogger, Iskandar aka DR Bubbles, Pak Kassem
memang baik orangnya.
Sungguhpun usia melebihi 65 tahun, tapi masih
"steady" mengendalikan kamera.
Bagi Iskandar mahupun Echah Syed pasti dah
pernah merasai buah tarap yang tumbuh
di pinggir hutan dan pokoknya dikatakan
agak tinggi.
Macam buah nangka... |
Gerai milik Nailyn |
kami melalui kampung dikenali sebagai
Kampung Kukut.
Terdapat beberapa pondok gerai yang menjual
buah buahan, jagung bakar, minuman ringan
beserta kraftangan.
Kami singgah di pondok milik Nailyn dan sempatlah
saya merasa buah tarap.
Pak Kassem memilih buah tarap untuk dibawa balik ke KK |
Memang sedap bah..... |
pun bukan juga, tapi saya telah menghabiskan sebiji
kecil dan memang sedap bahhh.......
Isinya lembut dan manis.......
Nailyn menjualnya dengan harga di antara RM 3 ke
RM 5 mengikut saiz dan ia mengikut musim.
Menurut Pak Kassem, di Kota Kinabalu kadangakala
harganya boleh mencecah di antara RM 7 ke RM 10
dan bijinya juga boleh direbus atau digoreng dan
rasanya macam kuaci.
Rakan rakan yang pernah mencuba bolehlah
kongsikan pengalaman merasai buah tarap yang
juga dikatakan boleh dibuat lauk dan makan
dengan nasi....
Huh....Sungguh bertuah kita menduduki bumi Malaysia
yang kaya dengan pelbagai khazanahnya....
....Alhamdulilllah.........
.....Macam macam ada......
Bersama Nailyn dan anaknya..... |
tengok buahnya seakan2 buah sukun..
ReplyDeleterasanya macam cempedak @ nangka yerk kak lin..
hmm....first time mas tengok buah ni....
untung akak selalu travel...
macam2 makanan boleh jumpa dan merasa...
Salam Chik Inn...
ReplyDeletePertama kali kakcik makan buah tu sewaktu berkunjung ke Poring Hot Spring. Buahnya agak 'wangi' dan isinya manis. Kulitnya 'lembut' dan mudah dikopek. Tapi kakcik lebih menggemari nangka dan cempedak.
saya tengok sepintas lalu takut teringin mana pulak nak cari.. hehehe.. ;)
ReplyDeletetak pernahhh makan. baru first time dengar buah tarap nih. tq share info chik inn. ;)
ReplyDeleteTak pernah makan dan first time dengar.tq share Cik Inn.
ReplyDeleteBuah Tarap khas Pulau Borneo.
ReplyDelete