Ads by nuffnang

Thursday, February 7, 2013

Sirih pulang ke gagang.....

Salam rakan rakan......

Pantas betul masa berlalu.

Pejam celik kita dah masuk bulan Februari......

Saya pun dah lama tak berkongsi cerita di blog 
kerana kekangan waktu......

Ketika saya berkongsi catatan ni saya berada
di penginapan Seri Baling Inn menunggu wartawan
Potret Bersamamu Ainul dan krew teknikal.

Kerana ada sedikit masalah pengangkutan, mereka
bertolak lewat daripada sepatutnya.

Manakala saya yang menaiki pesawat dah sampai
awal.

Pada saya duduk melangut kat lapangan terbang di
Alor Star, maka saya sewalah teksi ke Baling dengan
perjalanan lebih dari sejam setengah.

Hah.....hari ini saya mencipta sejarah tersendiri.

Berikutan semalam tugasan hingga lewat malam,
maka saya tak dapat penyunting atau edit
skrip wartawan Liza.

Justeru dalam pesawat tadi, macam orang korporatlah
sibuk menghadap komputer.

Selalunya naik pesawat, terus buat senaman lentuk,
terkulai leher sebab tidur.....

Tapi hari ini hilang rasa mengantuk dan letih
sungguhpun tidur hampir 3 pagi dan pukul 6 dah
bangun.

Saya bernasib baik, sebelah tempat duduk saya
kosong,  apa lagi besarlah ruang saya macam
"business class" pulak.

Maka dok berangan jap, kalau menceburi
bidang perniagaan rasanya bolehlah memiliki sebuah
pesawat seperti kebanyakan jutawan di tahanair
kita dewasa ini.

Begitu juga dalam teksi tadi.

Dengan pakcik pemandu di depan dan saya
duduk di belakang, sibuk menghadap laptop 
mengalahkan buat kertas kerja berjuta juta
ringgit......

Berikutan tempahan suara latar jam 2.30 petang,
tu yang agak kalut sikit......saya perlu menyunting
skrip dan emel kembali kepada Liza.

Tak pa lah, tak dapat beli pesawat sebenarnya,
memiliki pesawat "remote control" pun kira oklah.....

Semalam tugasan saya di Kuala Kubu dan Beranang.

Kami membawa anak kembar Kak Serinang Subi,
(antara responden awal program Bersamamu yang
menghadapi masalah tulang dan tidak boleh
berjalan) ke Jambo Sakti, asrama yang mereka
duduk beberapa tahun lalu.

Ketika berada di asrama di bawah Yayasan
Basmi Kemsikinan Selangor ini Dilla dan Diba
menyuntik semangat kepada adik adik penghuni di
sana pengalaman mereka.

Kedua beradik yang menyambung pelajaran dalam
jurusan Syariah Islam ternyata telah matang dan
kata kata dilontarkan bukan saja buat adik adik
penghuni di sana, malah kita yang mendengar
 turut terkesan.....

InsyaAllah jika ada kelapangan rakan rakan
boleh menonton Potret Bersamamu siaran
20 Februari ini.....


Dilla dan Diba berkongi pengalaman

Kak Serinang berbaju kuning kini semakn sihat....

5 comments:

  1. bestla cik in...part kertas keja berjuta-juta tu yg tak menahan...bila nak gather Bersamamu - TLDM?

    ReplyDelete
  2. patutla lama cik in x menulis kt cni..

    ReplyDelete
  3. panjangnya tulis.. hehe..
    jelesnya saya :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Tak sabo nak tengok yang ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...