Ads by nuffnang

Wednesday, July 31, 2013

Nostalgia Kad Raya.....

Beberapa hari lepas rakan saya
Intan Maizura Ahmad Kamal, Editor,
Art & Living, Life & Times dari NST,
menemuramah saya mengenai nostalgia
Kad Raya.

Justeru saya pun dok kongsilah sikit
sikit memori 20 ke 30 tahun dulu.

Perubahan zaman kini merubah segala
galanya. Ketika ini seperti kebanyakkan
masyarakat di luar sana, penghantaran
ucapan Aidilfitri sering saya terima
dan balas melalui telefon dan emel.

Pada sesetengah rakan rapat atau famili
terdekat, saya akan tulis dengan ucapan
peribadilah, tak lah "cut and paste".

Mengimbas zaman persekolahan, dalam
usia antara 10 ke 16 tahun, zaman tu kad
raya harganya dalam 20 dan 30 sen dah
kira cantik.

Kalau dah dekat nak puasa, duit belanja
sekolah saya perlu jimat kerana nak beli
kad rayalah katakan..... minta duit lebih
kata nak beli kad raya nanti kena "sound"
dengan Maharani (mak).........

Berilah pada kengkawan dan cikgu
kegemaran....

Kalau beri pada kengkawan, siap ada
pesanan "Pecah kaca pecah gelas, sudah
baca harap balas" dan "Pecah kaca pecah
tong, sudah baca harap gantung.

Pada cikgu tak lah tulis macam tu.....

Tapi kalau dapat balasan daripada cikgu,
MasyaAllah seronoknya lebih sikitlah....

Bab "design" tu seingat saya lebih kepada
gambar ketupat, masjid dan karikatur/
kartun berpuasa,main bungapi, kacau dodol.

Saya ingin menambah sikit, saya sebenarnya
selain suka memberi kad raya pada
kengkawan, saya juga suka mengirim kad raya
pada Pemimpin Negara seperti Perdana Menteri,
Menteri Besar, Agong, Sultan dan ternyata
memang mendapat balasan.

Ada juga yang dapat balasan selepas hari raya
tapi pada saya ia satu kepuasan kerana
dengan bangganya beritahu pada rakan rakan
dapat kad raya daripada PM lah, VIP lah.....
alaa.... masa budak budak biasalah kan suka
benda benda macam tu.....

Setem pun ketika tu 10 sen sahaja.....

Saya suka simpan kad raya yang istimewa
atau ada kaitan dengan diri saya....

Bagi saya secara peribadi, penghantaran
kad raya ni perlu diteruskan kerana jangka
masa panjang, bila kita tenguk kembali
kad yang diterima lebih lagi bila ada ucapan
istimewa.....mengembalikan nostalgia kepada
sahabat lama kita yang mengirim.

Kalau melalui sms atau emel, cukup masa
kita "delete"....lagipun kebanyakan ucapan
yang diterima adalah ucapan "cut and paste".

Tentu rakan rakan setuju pandangan saya kan....
dapat ucapan dan hantar pada kawan lain,
ucapan yang sama.....

Kekadang tu terima ucapan yang sama dalam
satu hari tu sampai 10 kali, bezanya adalah
si pengirim.....

Rasa saya budaya menggantung kad raya
seperti dulu dulu juga sudah kurang
dipraktikkan.......

Salam Aidilfitri........
 
Kad diterima pada tahun1999....

Tahun 1997 dan stem 20 sen sahaja

Kata kata yang mengembalikan memori pada
sahabat lama

Beberapa koleksi kad yang lebih 15 tahun
masih dalam simpanan saya....

Kad kiriman Dr Nor Ashikin Mokhtar tahun 1996

2 comments:

  1. waahh...dan belasan pun cik inn masih simpan lagi...maklumlah yang special tu tentu simpan kan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...