Ads by nuffnang

Monday, June 9, 2014

Meninjau habitat Sang Bedal di New Orleans....

Hah beberapa hari ini tak sempat nak "update"
blog sebab masa mencemburi saya.

Sampai aja hotel dah lebih pukul 12 malam,
bukanlah kami ni kaki rayau...tapi dah sampai
tempat orang kenalah tinjau tinjau juga keadaan
kehidupan segelintir masyarakat di sini tatkala
senja melabuhkan tirai malam.

Dan satu lagi, perkhidmatan internet nak
digunakan di hotel penginapan saya mahal....
maka dipendamkan sajalah hasrat nak
berkongsi cerita.

5 June 2014

Siap kemas segala bagasi, kami berangkat ke
Lapangan Terbang Antarabangsa Las Vegas.

Lokasi seterusnya ke New Orleans.

Ia turut dikenali sebagai lokasi pertama muzik
jazz diperkenalkan.

Penerbangan kami mengambil masa kira kira
3 jam 20 minit.

Sesekali angin kencang dan pesawat melanggar,
awan...berdegup juga jantung saya dibuatnya.

Kami sampai hampir jam 5.30 petang sungguhpun
bertolak jam 12.05, waktu di New Orleans awal
dari Las Vegas 2 jam.

Selesai mendaftar diri di hotel, maka kami pun
keluar untuk mencari santapan makan malam.

Di New Orleans ini terutama kawasan di kenali
sebagai Bourban, aktiviti malam masyarakat di
sini memang hebat....

Restoren, Bar, seniman jalanan, pelancong
memanglah ramai....

Yang mabuk pun boleh tahan lah juga.....

New Orleans juga terkenal dengan kesegaran
makanan lautnya terutama tiram.


Dek kerana berseleranya saya makan tiram,
maka akhirnya saya menjadi penghuni
beberapa kali tandas........

6 June 2014

Aktiviti hari kedua di New Orleans memang padat.

Kami menaiki kapal steam menyusuri Sungai
Missisipi sambil dihiburkan persembahan jazz di
bahagian tingkat dua kapal terbabit.

Kalau cakap pasal kapal steam iaitu sebuah kapal
yang menggunakan seolah kincir berputar
perlahan tapi sebenarnya boleh tahan laju. 

Rasa macam zaman bangsawan omputih dulu dulu
pulak.

Perjalanan mengambil masa lebih 2 jam membawa
penumpang diselangselikan penerangan mengenai
sejarah dan info berguna mengenai New Orleans.

Selesai pengembaraan dan makan tengahari, satu
lagi pakej yang kami ikuti adalah pakej
"Swamp Tour".

Kawasan New Orleans ini juga terkenal mempunyai
paya yang tidak tercemar.

Untuk mengikuti pakej ini, kami menaiki bas khas
dr hotel ke lokasi kira kira 30 minit.

Pakej 2 jam menaiki bot yang mempunyai kipas
besar di belakang menyusuri sungai dan paya
yang menjadi habitat utama sang buaya atau
penduduk disini memanggilnya "aligator"
bukannya "Crocodile".

Di tengah tengah paya, tetiba individu yang
membawa bot kami mematikan enjin.

Dan beberapa ketika, beberapa ekor buaya
menghampiri bot kami.

Suspen jugalah...kalau dibuatnya melompat
atas bot, rasanya mau saya tunjukkan skil 
bersilat atau berkung fu dengan sang buaya tu.

Sungguhpun nampak ganas tapi saya dapat juga
merakamkan beberapa aksi sang buaya yang
berhampiran dengan bot kami.

Satu pengalaman yang menarik.....

Alhamdulillah segalanya berjalan lancar.....ada
juga perasaan takut mengulit jiwa...tapi
ternyata keselamatan kami paling diutamakan
oleh pengendali pakej ini.......

Campak aja makanan...
Sang Bedal pun segera ke bot
Pengendali bot memberi makan pada
Sang Buaya...
Di belakang saya bot yang kami menaiki untuk
"Swamp Tour"
Perlu pakai "ear phone" kerana bunyi kipas
bot begitu kuat
Hati hati anda diperhati.....





 
Selesai pengembaraan kami menyulusuri
Sungai Missisipi
Nampak bergerak perlahan...hakikatnya
laju juga.....

Di tingkat bawa di bilik enjin kapal
 

 

3 comments:

  1. jinak jer nampak cik bedal tuh...

    ReplyDelete
  2. pengalaman yang menarik.. saya suka aktiviti macam tu..

    ReplyDelete
  3. menariknya...kalau berpeluang nak jg rasa pengalaman ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...