Ads by nuffnang

Tuesday, June 26, 2012

Selamat tinggal Rooftop Prince......

Alhamdulillah , semalam saya dan famili abang saya
selamat mendarat di Lapangan Terbang KLIA kira kira
jam 9.35 malam.

Tunggu bagasi dan kenderaan, akhirnya sampailah
saya ke apartmen saya di Damansara Perdana jam
11 malam.

Letih dan mengantuk sesangat kerana tak tidur langsung
dalam pesawat, leka layan movie dan game.

Sampai rumah aja kemas apa yang patut dan
Selamat Malam Malaysialah jawabnya.

Sehari sebelum berangkat pulang ke KL, rakan kami
Shee warga Seoul membawa kami ke Namsan Park
yang berdiri gagah Nansam Tower dan Seoul Tower.

Kawasan ini juga sering menjadi lokasi kepada beberapa
drama Korea yang memang di minati ramai.



Bagi peminat drama berciri Korea khususnya
"Rooftop Prince" di Astro yang berakhir malam tadi,
pasti seronok menonton drama terbabit.

Beberapa babak drama itu dikatakan menggunakan
latarbelakang kawasan ini.

Di kawasan pinggir Seoul Tower lokasi 'Rooftop Prince"

Di belakang saya Seoul Tower

Seorang rakan saya, Norlizah, penerbit Intai Intai Deko
sempat pesan CD soundtrack "Rooftop Prince" kerana
begitu meminati dan teruja dengan drama bersiri
terbabit.

Seorang lagi junior saya, orang kuat unit BMG TV3,
Zaida Ismail turut memesan beberapa CD penyanyi
Korea.

Katanya kat sini tak ada, nasib baik anakbuah saya
Tira banyak mengenali artis Korea, maklumlah budak
remaja, macam saya dah 4 series ni harammmm.....
tak kenal pun.......

Saya bukanlah peminat tegar drama Korea, sekadar
gitu gitu ajalah, tapi bila tenguk beberapa lokasi yang
digunakan kita telah sampai, mengundang memori
indah.

Satu lagi yang menarik perhatian saya,  semasa
di Lapangan Terbang Incheon, terdapat satu ruang
yang mengekalkan warisan tradisi masyarakat Korea.

Selain menjual pelbagai barangan cenderamata
berkaitan masyarakat Korea, untuk dibawa pulang 
terdapat juga "persembahan lakonan" zaman beraja
yang menarik perhatian ramai.

Saya rasa macam berada di zaman "Rooftop Prince"
pulak.

Ramai yang mengambil kesempatan bergambar dengan
"Keluarga Rooftop Prince"

Diapit pengawal puteri

Daripada maklumbalas beberapa pelancong yang
turut berada berhampiran dengan saya, mereka
memang suka dan memuji langkah yang dilakukan
mengekalkan warisan lama......untuk tatapan orang
luar mahupun generasi mendatang.......

Seperti dalam entri sebelum ini, mana yang baik
boleh dijadikan tauladan......

Mungkin juga di Lapangan Terbang KLIA boleh
melakukan perkara yang sama, persembahan
lakonan seperti Zaman Kesultanan Melaka........

Korea boleh......Malaysia lagi boleh........

Rakan yang pernah menuntut di KL beberapa
 tahun lalu.....

2 comments:

  1. Chik Inn nampak kurus la. :)

    ReplyDelete
  2. Sedih ... anak-anak saya sebak tengok episod akhir malam tadi. Tak puas nak tengok lagi, siap nak beli DVD pulak lepas ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...