Ads by nuffnang

Monday, December 13, 2010

"ULAR SAWA MENGUBATI TEKANAN...."

Hari ini ramai juga rakan rakan di pejabat PRIHATIN dengan haiwan peliharaan saya si Adam.....bila baca entri  semalam yang Adam terpaksa berpuasa.....

Siap ada antar sms, mengingatkan saya balik kerja, terus gi cari tikus putih untuk Sawa Albino saya....

Pergi semula ke kedai haiwan di Damansara Utama, masih tak ada stok.....

Tokey kedai siap galakkan saya menternak tikus pulak....

"You breed lah tikus nanti I ambik sama lu, tak cukup stok tau...." tauke kedai memberi cadangan....

Bolehlah saya fikir fikirkan cadangan tu.....

"BEKAS WARTAWAN/PENERBIT TV3, KINI USAHAWAN TIKUS PUTIH........"

Gempak juga "Headline" tu...........

Saya pergi ke sebuah lagi kedai berhampiran dan Alhamdulillah memang rezeki Adam.....tapi stok tak banyak....

Saya pun belilah 5 ekor, saiznya sebesar ibu jari aja......memang Adam sekali telan dah selesai......

Kalau beli 10 ekor, nanti orang lain naik beli dah tak cukup......kesian pulak pada Sang Susur yang lain...

Sampai di rumah, keluarkan ia dari "kediaman" nya dan terus mandikan Adam......


Adam memang suka berendam...

Sukanya ia dapat main air...... macam budak budak....kemudian saya biarkan menjalar dan sempat juga Adam menjenguk blog saya.........

Tak percaya?????

Tenguk photo kat bawah ini.........


Macamlah boleh membaca......


Memang tak dinafikan ramai yang agak "geli" dan "sensitif' dengan spesis suku sakat Adam. 

Masa saya buat "open house" raya puasa baru baru ini, biasalah ramai rakan rakan dan jiran yang datang ke rumah.

Budak budak yang lebih teruja nak ambil gambar dan pegang si Adam, saya jadi gembala haiwan lah sekejap, manakala ada mak budak budak, yang menjerit jerit "kurang selesa" melihat si Adam. 

Kelakar betul dengan kerenah rakan rakan .....anak anak mereka steady aja.....


Bagi saya sungguhpun memberi kanak kanak itu mengambil gambar dan memegang Adam, saya turut selitkan beberapa pengetahuan cara memegang, jenis jenis ular yang berbisa dan mengingatkan mereka bukan semua ular yang boleh di belai....

Sesekali bila dah letih dengan kerja kerja produksi yang memang tak boleh habis, dok belai Adam....rasa tenang aja........
kira boleh mengubati tekananlah....

Macamana Ayu, Nabil, Dian dan Putubambu ada minat mahu bela?

Saya rasa Farhana dah mula berputik minat dengan suku sakat Adam kan????

Banyak haiwan yang boleh dijadikan "haiwan peliharaan" tidak semestinya geng Adam, dan tidak dinafikan membela haiwan adalah satu daripada terapi menghilangkan "fikiran yang kusut"........

34 comments:

  1. kak lin memang sangat berani. Jaga elok2 si Adam tu.

    ReplyDelete
  2. telan air liur tengok gambar ular tu dalam tandas..fobia..hehehe..

    geli la kak lin..dan kalau berpeluang untuk bela pon, rasanya tak bela kot..heheheh

    ReplyDelete
  3. AzMask, saya bukan lah berani sangat tapi lebih kepada berhati hati.....

    Nabil, tak kenal maka tak cinta, bila awak dah start pegang dan belai sang susur, then hilang perasaan geli....

    ReplyDelete
  4. salam akak,

    serius memang saya takut dan geli ler dengan ular. hihihi, malu lak bila tengok akak selamba jer pegang dan boleh buat cam mainan (actualy dah jadi cam kawan).

    ReplyDelete
  5. Salam Eelobor, sebenarnya haiwan tidak mengancam kita, kalau kita tak menyakiti mereka.....

    Lazimnya kita geli dgn ular kerana nampak macam berlendir,sebenarnya badan ia kesat....

    ReplyDelete
  6. alamakkkk Chik Inn, tak sanggup saya nak bagi dia makan tikus yang comel2 tuuu.. hamster kan??? arghhh... lagi saya tak sanggup...

    ReplyDelete
  7. Maz, tikus putih ini yang selalu jadi bahan ujikaji masa sekolah dulu...Bukan hamster....

    ReplyDelete
  8. banyak tak belanja "maintanence" si Adam ni?

    ReplyDelete
  9. Salam theblabber...
    Peringkat permulaan kalau masa kecik lagi, dalam sebulan beri ia makan 4 ke 5 ekor tikus putih....
    Bila makin membesar, sekarang umurnya hampir 5 tahun dalam 7 ke 10 hari saya beri 4 ke 5 ekor...tertakluk pada bila ia dapat "membuang".
    Seekor tikus dalam 3 ke 5 ringgit. Kira dalam sebulan sekarang standby 50 ke 70 ringgitlah ......Berminat ke?

    ReplyDelete
  10. salam kak mazlin..
    saya sangat2 takut dan geli dengan ular.. nak membayangkan rupa ular tu pun saya tak sanggup sbb geli.. tp bila tengok akak main dengan ular, tabik spring saya pada akak. :)

    ReplyDelete
  11. Thanks follow saya.Saya baru tahu Cik Mazlin pun ada blog. lepas ni bolehlah berkongsi idea dan pengalaman pada semua pembaca.

    ReplyDelete
  12. eeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiii...tokleh tengok......serammm

    ReplyDelete
  13. nampak menarik jugak ular ni bile dibelai-belai...selain bg mkn tikus..mknn lain adam takleh mkn ke? cthnye nasik ke hehe sy ni fobia terlebih dgn tikus..ular sawa mcm adam tu ok lg kalo nk pgang......

    ReplyDelete
  14. kakLiiiiin...seram sejuk lak No nengok tp Adam comey la kan..No spesis lidi/tikus pun takut ni yg beso cenggini huhuhu..dlu mase d Taman Lok Kawi, KK, No suh anak2 No je pegang..No tak brani...

    ReplyDelete
  15. eee geli,takut sy tengok ular tu...cik inn mmg seorg yg berani...org sibuk mcm cik inn masih ada masa juga utk si adam ye...

    ReplyDelete
  16. uhuhu! beraninya kak :) saya ni mmg pengecut sikit tapi lepas tgk akak ngan adam, rasa cam ok sikit, hehehe! jaga adam leklok, heheh :)

    ReplyDelete
  17. nampak comel pulak warna oren..

    ReplyDelete
  18. yang buat menarik tu sebab si Adam tu color kuning (1 of my fav. color) tapi untuk pegang tu takut-takut beran, hehehe. Geli sebab tengok sisik-sisik sang susur tu tapi pernah jugalah ambil gambar masa kat Zoo Negara tahun lepas, besar dan berat ular sawa tu. Nanti kalau buat open house lagi jemputlah saya ye, nak jugak pegang belai si Adam tu.

    ReplyDelete
  19. uhuhuhuhuhuhhu...
    ular???
    teringin nk pegang..
    tp sambil tutup mata dan pakai sarung tangan..
    sbb sgt takot..
    huhuhuhu..

    ReplyDelete
  20. haa..?? bela???
    aiyooo...terima kasih je lah kak..!

    tapi anak2 saya mmg sukakan ular ni..dlm wish list diorang kalau pindah kg/duduk rumah bawah (skrg ni duduk aprtmt) nak bela ular seekor- dua.. <-tgk ayat tu..nak bela ular katanya..!
    ni semua gara2 bawak diorg gi Muzium Negara last month le..tgk pameran ular...
    (ada saya buat entry pasal tu..)

    eei...geli-gelaman den..!!
    saya yg tgh baca skrg ni pun dah naik geli sampai ke telinga..!

    ReplyDelete
  21. saye geli betul dgn ular ni...
    tapi anak2 selambe jer dipegang2 ular tu...

    ReplyDelete
  22. ohhh..tengok gambar saja dah membuatkan meremang bulu roma mama....

    rasanya setakat ni, kalau ada yg bg free pon mama tak nak bela Adam ni..hihiii

    btw, salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  23. Salam perkenalan kepada rakan rakan yang baru singgah di blog saya seperti Bunga, Hafiza, Mama Zara,Yahaya, Silang Kata, dan Cik Ina.Saya masih baru dalam penulisan blog, tu pun atas dorongan sahabat saya, Mazidul...

    Buat Bunga, Ain dan Aina, memang ramai yang geli dengan suku sakat Adam sebab nampak macam berlendir tapi dah pegang tak ada apa a-apa, tak perlu pakai sarung tangan....Mak Ngah dan Putu bambu, relak lah tak perlu geli...

    Bela Adam mudah aja Wati, bila dah beri makan, ia dok lepak aja dalam kediamannya, tak perlu dibelai pun hari hari.

    Idayu, buat masa ni memang Adam makan tikus putih sahaja, tidak digalakkan beri anak ayam takut mudah dijangkiti penyakit.

    InsyaAllah Aiza, nanti saya jemput awak dan rakan lain bila saya buat open house ya....

    ReplyDelete
  24. Cute nama tu. Anak saya yg bongsu pun nama Adam ngeee

    ReplyDelete
  25. Tabik Spring lah kat Chik Inn ... Toing!!!.Awak memang hebat. Jarang orang pompuan ni nak bela sang susur, takat ni yang tahu Lan Pet Pet jer. Tak sangka Chik Inn ada hobi eksotik macam nih. Psstt ... nak pinjam Adam boleh, nak suruh carik tikus kat umah ... hehehe

    ReplyDelete
  26. Nama Adam memang indah....kebetulan pulak nama anak Bro Yunus sama dengan "anak saya" ekk...

    My Life My world, Adam ni memilih tak nak dia cari dan makan tikus kat umah....maklumlah dah manja....

    ReplyDelete
  27. Salam Kak Lin..

    huhu serius saya geli ngan spesis ni..tp pernah juga terpaksa pegang sbb member nak juga saya sentuh kulit ia masa kat Sure Heboh lama dulu..

    bila dah sentuh tu rasa macam tak la geli sangat..hehe perasaan je lebih

    ReplyDelete
  28. salam perkenalan Chik Inn.. jelesnyer tgk pic Chik Inn pegang Adam. siyesly baby dh lama suke gn sawa albino cz 1st time pgang bertahun dlu albino ni wat baby rs stressless.. cm sume prob/beban/penat hilang cmtu jerk. berminat gile2 nk amek jd pet tp memandangkan hanya menyewa bilik jd baby tangguhkan dlu niat nk bela albino nih.. tgu dh mampu sewa rumah sendiri bolehlah bela albino n lepaskan dlm ruang tamu ms dia kenyang.. *terbayang klu baby yg pegang spesis Adam n bw tdo-syioknyerrr*

    ReplyDelete
  29. Salam kak...akak jual mice ke rat??

    ReplyDelete
  30. Seronoknye tengok sawa albino jinak cam tu...teringin nak bela jgk..

    ReplyDelete
  31. Wahhg...comell nyww...

    ReplyDelete
  32. Salam kak lin
    Skang nie sy dh start b'minat untuk memelihara haiwan spesis adam...tp sy x tw ap tntang mereka...boleh x akk share sikit tntang pnjagaan harian nyw....contoh nyw....nk bg mkn ap...nk simpan kt mne...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...